Vláda schválila zrýchlenie čerpania eurofondov v zaostávajúcich OP

05.02.2014 Bratislava

Bratislava 5. februára (TASR) – Slovensko ku koncu minulého roka vyčerpalo finančné prostriedky zo štrukturálnych fondov Európskej únie (EÚ) v celkovej výške 5,8 miliardy eur, čo predstavuje necelých 51 % alokácie na programové obdobie 2007 až 2013. V porovnaní s čerpaním ku koncu júna ide o nárast o 8,8 % v 2. polroku 2013.

Správu o implementácii a čerpaní eurofondov v rámci jednotlivých operačných programov (OP) za obdobie od 1. júla do 31. decembra minulého roka schválila vláda na dnešnom rokovaní. Počas siedmich rokov sa podarilo zazmluvniť takmer 10,5 miliardy eur, teda vyše 91 % prostriedkov alokovaných na aktuálne programové obdobie.

Za významný moment považuje vláda schválenie výnimky pre Slovensko v novembri minulého roka, vďaka ktorej môžeme čerpať peniaze EÚ zo záväzkov na roky 2011 a 2012 o rok dlhšie, čiže tri roky namiesto dvoch do roku 2015. "V dôsledku toho bolo takmer eliminované riziko nedočerpania finančných prostriedkov EÚ v roku 2013," konštatuje sa v materiáli, ktorý predložil vedúci Úradu vlády SR Igor Federič spolu s ministrom financií Petrom Kažimírom (Smer-SD). Nedočerpané prostriedky z tohto obdobia boli zaznamenané iba v rámci OP Vzdelávanie vo výške 13,7 milióna eur.

Členovia vlády sa zároveň dohodli na akcelerácii implementácie zaostávajúcich operačných programov (OP) Výskum a vývoj, Vzdelávanie, Informatizácia spoločnosti, Doprava a Životné prostredie. OP Bratislavský kraj bol vzhľadom na zlepšenie implementácie od tejto povinnosti oslobodený. Vláda tiež odobrila modifikáciu formy a obsahu akčných plánov na zrýchlenie čerpania a implementácie OP, ako aj úpravu frekvencie predkladania výhľadového plánu kontrahovania a čerpania finančných prostriedkov z fondov EÚ.
 

Vyberte región